Menstruasjonssmerter

Menstruasjonssmerter
24. May 2018 Tine Oppedal

Over halvparten av oss sliter med kraftige mensensmerter; ubehagelige, krampelignende smerter i nedre del av magen. Så lenge du har utelukket at noe spesielt forårsaker smertene, for eksempel en sykdom som gir sterke menssmerter, kalles dette primær dysmenorè. Noen får også vondt i korsryggen, lårene eller i skjeden. Smertene er verst de første dagene av menstruasjonen, og ofte får man andre plager i tillegg, som kvalme, brekninger og diarè.

Opptil èn av sekst kvinner får så kraftige smerter at de må ta et par dager borte fra jobb eller skole hver måned.

Hva skyldes dette?
Menstruasjonssmerter skyldes sammentrekninger i livmoren. Den lille, hule muskelbunten kramper seg sammen mot slutten av hver syklus for å presse ut endometriet, den indre slimhinneveggen i livmoren som kommer ut som menstruasjon. Livmoren er sterk, ja, kanskje litt forsterk for sitt eget beste. Den presser så hardt at den ikke får puste, og det gjør vondt! Nå puster jo ikke egentlig livmoren, det er bare lungene som faktisk puster, men alle celler i kroppen trenger oksygen. Uten oksygen blir cellene kvalt. Oksygenet frakes med blodet, og det som skjer, er rett og slett at livmoren klemmer av sin egen blodtilførsel i sin iver etter å bli kvitt endometriet. Det er oksygenmangelen som gjør vondt, ikke krampene i seg selv.

Så hva er grunnen til at noen får så vondt, mens andre synes det er en dans på roser å ha mensen?

Man tror at svaret skyldes hvor aktive enzymer du er utstyrt med. Enzymer er små proteiner som sørger for at alle de kjemiske prosessene i kroppen går sin gang. En gruppe enzymer kalt COX er med på å lage stoffet prostaglandin. Prostaglandiner er det man blant annet gir til gravide for å sette i gang fødselen. De fører nemlig til at livmoren trekker seg sammen, og gir i sin tur oksygenmangelen vi nettopp snakket om.
Noen eksperter mener at kvinner som har ekstra vondt når de har mensen, har spesielt aktive COX-enzymer. Slik får de mer prostaglandiner enn andre. Dette igjen gir sterke sammentrekninger i livmoren, samtidig som livmoren sliter med å slappe av mellom sammentrekningene. Prostaglandinene gjør også nervene i underlivet hypersensitive ovenfor smerte.

Lav smerteterskel?
Hvis du har lurt på om du har lav smerteterskel, eller opplever at folk ikke tror deg når du beskriver smertene dine, kan vi komme med en liten fødselssammenligning som burde få de fleste til å holde munn. Hos kvinner med dysmenorè har man sett de sammentrekningene i livmoren kan komme opp i et trykk tilsvarende 150 – 180 mmHg. Det sier deg kanskje ingenting, men til sammenligning er trykket i pressfasen under en fødsel rundt 120 mmHg. Under en fødsel har man tre til fire runder med livmorsammentrekinger hvert tiende minutt. Under mensen kan kvinner med dysmenorè få mellom fire og fem ulike runder. Trykket under fæle mentruasjonssmerter er med andre ord minst like høyt som i pressfasen, og smertene kommer med litt kortere mellomrom. Da kan man skjønne hvorfor de gjør så sabla vondt. Det er heldigvis normalt at de fæle smertene blir mildere med årene. For å klare å leve med smertene er det viktig at man bruker smertestillende riktig. Ibuprofen, som er virkestoffet i for eksempel Ibux, hemmer COX-enzymene direkte og sørger for at det blir produsert mindre prostaglandiner. Det er derfor det mest effektive middelet mot menssmerter! Hvis du pleier å ha kraftige menssmerter, bør du begynne å ta ibuprofen èn dag før du får mensen, eller i hvert fall med en gang du merker det minste tegn til smerter. Deretter skal du ta smertestillende hver 6-8 time de første dagene av mensen. Altfor mange venter med å ta smertestillende til de har veldig vondt, og da har det dessverre mye mindre effekt siden protaglandinene allerede er produsert.

Ellers har de fleste former for hormonprevensjon også god effekt på menssmerter. Prevensjonsmidler er også en mer varig løsning siden du bruker dem fast.

Til slutt må vi si at noen kan ha andre, underliggende årsaker til smertene. Det gjelder særlig kvinner som får snikende smerter over tid. Det er ikke vært sånn tidligere. Da kan det dreie seg om muskelknuter i livmoren, såkalte myomer, eller endometriose, som betyr ekstra livmorslimhinne utenfor livmoren. Man kan også få økte menssmerter av kobberspiral. Gjelder dette deg? Da er det på tid å bytte prevensjonsmiddel.

Hvis du får plutselige og sterke smerter, må du tenke på mer alvorlige, akutte tilstander. Det er for eksempel mulig å bli gravid utenfor livmoren. Dette er noe som kan skje dersom et befruktet egg ikke kommer seg ned til livmoren slik det skal. Da begynner fosteret å vokse for eksempel inne i egglederen, der det ikke er plass. Graviditet utenfor livmoren kan vise seg som kraftige menstruasjonssmerter, gjerne mest på én side. Da er det legevakt som gjelder.

Råd til deg med mensensmerter:

  • Ibux har best effekt mot menssmerter
  • Start helst èn dag før du får mensen, i hvert fall med en gang du merker tegn på smerter
  • Ta smertestillende hver 6-8 time de første dagene av mensen

Tekst fra «gleden med skjeden».