Behandling av vestibulitt og vaginisme

Behandling av vestibulitt og vaginisme
16. November 2017 Tine Oppedal

Vestibulitt og vaginisme.

Hva er vestibulitt?

Vestibulitt er langvarige smerter i området rundt skjedeåpningen. Smerten utløses ved berøring – ved samleie og ved tampongbruk. Ved gynekologisk undersøkelse noteres smerteømfintligheten via trykktest med en bomullspinne. Ved vestibulitt senkes smerteterskelen i vulva. Derfor kan også lette berøringer gjøre veldig vondt.

Hva er vaginisme?

Vaginisme betyr at bekkenbunnsmuskulaturen er stram og øm. Dette vil føre til dårlig sirkulasjon og drenasje til nervene i bekkenbunnen som igjen kan gi svie og smerter i vulva.

Hva er vulvodyni?

Vulvodyni er en samlebetegnelse på smerter i underlivet.

Symptomer på vestibulitt og vaginisme:

 • smerter ved samleie
 • smerter i underlivet
 • svie
 • kløe
 • brennende følelse
 • stikkende smerter
 • smerter ved bruk av trange jeans og undertøy
 • smerter ved å sitte lenge

Vanlige relaterte symptomer:

 • smerter ved avføring
 • hemorider
 • svie ved vannlating
 • smerter ved halebenet
 • fordøyelsesplager
 • fødselstraumer

Alle våre osteopater er videreutdannet innen kvinnehelse og gynekologiske tilstander og jobber til daglig med kvinner som sliter med underlivssmerter. Våre pasienter har svært god effekt av behandlingen vi gir.

En av våre pasienter er Andrea og hun har skrevet om sine underlivssmerter, møte med oss i klinikken og hennes forventninger i sin blogg.

“Flere etterspurte en oppdatering på hvordan jeg vil ta ting videre med vaginismen/vestibulitten min. Jeg holder det jeg lover, og som jeg fortalte dere så var jeg på konsultasjonstime i forbindelse med dette. Nå tenkte jeg å fortelle dere litt om forventingene mine og hva som faktisk skjedde der!

Etter at jeg skrev innlegget om vaginisme kom jeg i kontakt med Røa Osteopati. Jeg hadde allerede fått en del tips om Røa Osteopati fra dere lesere i kommentarfeltet på vaginisme-innlegget, og etter å ha søkt opp klinikken og lest om dem bestemte jeg meg for å takke ja til en konsultasjonstime.

Jeg var veldig spent da jeg satt meg på t-banen. Hvordan kommer undersøkelsen til å foregå? Kan hun fastslå at jeg faktisk har vaginisme/vestibulitt? Kommer jeg noen gang til å bli frisk? Dette var bare noen av spørsmålene jeg håpet på å få svar på i løpet av den timen.

Jeg tror jeg har nevnt det her før, men jeg sier det igjen. Jeg må tisse hele tiden, altså det virker som om blæren min er den minst i verden. I det siste har jeg også våknet om natten fordi jeg må på do, noe som aldri skjer. Det viser seg at dette er fordi bekkenmuskulaturen er så stram at det blir press på blæren, som igjen gir følelsen av at jeg må tisse hele tiden. Jeg bare wow, alt gir mening. Da jeg kom dit ble jeg møtt av osteopaten som forklarte meg hvordan de jobber, hva de jobber med og en del om vaginisme og vestibulitt. Hun stilte meg også en del spørsmål om hvordan kroppen min reagerer på stress og hvordan søvnen min er for å få et helhetlig bilde av min helsesituasjon. Det viste seg at alt har en sammenheng med underlivsplagene mine!

Det var bare så mye som kom frem under den timen som gjorde at jeg tenkte “hvordan har jeg ikke skjønt dette før?”. Men igjen så har jeg null peiling på hvordan kroppen fungerer, så alle disse varsellampene har jeg feid bort som ingenting. Mensensmerter når jeg ikke er i nærheten av mensen, verking i korsryggen, trang til å måtte tisse hele tiden, følelsen av å måtte på do når jeg er stressa… Alt dette har sammenheng med at bekkenmuskulaturen er for stram, som da igjen har sammenheng med vaginisme/vestibulitt!

Etter samtalen var det klart for en fysisk undersøkelse. Denne foregikk med undertøy på, og jeg må innrømme at det var ganske deilig. Jeg begynner å bli litt lei av gynekologiske undersøkelser, haha. Det har blitt en del av de i det siste. Heldigvis var ikke dette en slik. Hun kjente på magen min og bekkenmuskulaturen. Hvor var det stramt? Hvor gjorde det vondt? Slike ting. Det var utrolig fascinerende og hun er helt enig med legens undersøkelse om at dette dreier seg om vaginisme.

Heldigvis har hun stor tro på at jeg kan bli helt frisk med behandling, så jeg har bestemt meg for å fortsette hos henne på Røa Osteopati. Nå skal vi ha ganske intensiv behandling fremover. Jeg skal dit allerede neste uke igjen, og så hele to ganger uken etterpå. Jeg bare følte meg så komfortabel og jeg kjente at jeg var på rett sted! Hun snakket med så mye kunnskap og jeg merket at dette virkelig er en sak hun brenner for, noe som gjør at jeg føler jeg er i veldig trygge hender. Nå er jeg spent på fortsettelsen!”

Link til Andreas blogg:

SLIK BEHANDLER JEG UNDERLIVSPLAGENE