Sure oppstøt

Sure oppstøt
6. april 2018 Tine Oppedal

Sure oppstøt

Sure oppstøt, eller Gastroøsofageal Reflux (GERD) som det kalles på fagspråket. Det kan oppleves som halsbrann, en brennende følelse i brystet og/eller sure oppstøt.

Ved reflux kommer syre fra magesekken oppover i spiserøret. Syren som finnes i magesekken er meget sterk. Magesekken er laget for å tåle syren, men når den kommer opp i spiserøret kan det gi smerter og sårdannelser. Reflux er en svært vanlig tilstand og ca. 5-10 % av den voksne befolkningen har slike daglige plager. Imidlertid oppsøker kun en av fire en lege.

Mellom spiserøret og magesekken har vi en muskel som kan åpnes og lukkes. Den skal åpne seg når vi spiser og svelger maten, og skal lukkes når vi ikke spiser slik at innholdet forblir i magesekken. Dersom denne muskelen svekkes eller overbelastes, vil man lettere få reflux.

Symptomer på reflux kan være:

 • Brennende eller sviende fornemmelse i mellomgulvet, bak brystbenet eller i halsen
 • Oppstøt helt opp i svelg og munn
 • Hoste og heshet
 • Smerter mellom skulderbladene
 • Svimmelhet
 • Kvalme
 • Svelgevansker

Vi har også noe som kalles stum reflux. Dette er en type reflux som gir tilbakestrøm av mageinnhold uten de typiske symptomene på vanlig reflux. Symptomer på stille refluks kan være:

 • Hes hals
 • Slimdannelse i halsen
 • Klumpfølelse i halsen
 • Smerter mellom skulderbladene
 • Sårhet i halsen
 • Slimdannelse i nesen eller bihulene
 • Kribling i halsen
 • Astmategn
 • Stadig behov for å kremte
 • Bihulebetennelse

Sure oppstøt er en av de hyppigste plagene fra fordøyelseskanalen. Mange går på symptomdempende medisiner for plagene sine, noen få må opereres, men de fleste går rundt uten å gjøre noe med dette – hva kan man egentlig gjøre med dette?

Gjennom Norges Osteopatiforbund har jeg deltatt på kurs som omhandler sure oppstøt og subdiafragmale organer. Dette var veldig spennende og utrolig lærerikt. Det har også kommet ny forskning som handler om osteopatisk behandling av reflux. Behandlingen viser til gode resultater og kan bli avgjørende i fremtiden for behandling av denne type problematikk. I løpet av 2018 skal jeg være med på et nytt og større forskningsprosjekt som vil ta dette til et høyere nivå. Det er svært motiverende og inspirerende å kunne hjelpe mennesker med refluxproblematikk.

Jeg har allerede fått god erfaring på området og behandlet flere pasienter med reflux symptomer. Pasientene reagerer meget godt på behandling og mange har fått en ny og bedre hverdag. Opplever du noen av de nevnte symptomene ovenfor?

Ta kontakt med meg på mail for en uforpliktende samtale: anna@oslokvinnehelsesenter.no

eller tlf: 400 92 004.

Osteopat Anna Aamodt

X