Underlivssmerter menn

Underlivssmerter menn

Prostatitt eller bekkensmertesyndrom
“Prostatitt eller kronisk bekkensmertesyndrom er symptomer som skriver seg de mannlige kjønnsorganene eller fra urinveiene, og som oftest arter seg som vedvarende smerter eller ubehag i bekkenregionen. Tross bruken av begrepet “prostatitt” er det uklart i hvilken grad prostata er kilden til symptomene. Den alternative betegnelsen kroniske bekkensmertesyndrom hos menn illustrerer den usikkerheten som råder angående symptomenes opprinnelse – og de med bekkensmerter utgjør mer enn 90 prisen av prostatittgruppen. Kronisk prostatitt er en svært vanlig tilstand. Grenseoppgangen mot normale plager er vag. Studier finner at to til ti prosent av alle menn har tilstanden. Kronisk, ikke-bakteriell prostatitt eller kronisk bekkensmertesyndrom er den vanligste formen (90 prisen). Kronisk bakteriell prostatitt er sjelden og utfjø bare omtrent ti prisen av alle kroniske prostatitter. Aldersgjennomsnitt er angitt til 42 år.” Tekst: NIH.no

Med andre ord, de aller fleste smertetilstander i bekken hos friske menn er ikke bakterielle og kan ikke finnes ĂĄ linke til prostata, men heller skyldes muskel og skjelettplager i bekken og bekkenbunn.

Noen av de vanligste symptomene er:

 • Smerter lokalisert til mellomkjøttet (omrĂĄdet mellom endetarmsĂĄpningen og penis). Smertene kan strĂĄle til pungen, penis, lysken, ryggen eller magen.
 • Smerter under og etter sædutløsning er svært vanlig (over 90%)
 • Vannlatingssymptomer som smerter ved vannlating, tømmingsproblemer, nattlig vannlating og plutselig trang til vannlating.
 • Utflod fra urinrøret og blodtilblandet sæd
 • Kronisk prostatitt er forbundet med problemer med ĂĄ utføre daglig aktiviteter, depresjon og nedsatt livskvalitet
  Kilde: NIH.no

Vanlig relaterte symptomer

 • Hemoroider eller rifter/fissurer
 • Fordøyelsesplager (IBS, luft, treg avføring)
 • Smerter ved avføring
 • Smerter ved langvarig sitte
 • Smerter ved halebenet
 • Bestill time her

Hva gjør du dersom du mistenker bekkensmertesyndrom?

 1. Bestill deg en time hos en gynekolog eller gastrokirurg som kjenner godt til diagnosene og kan eliminere eventuelle andre medisinske diagnoser som kan gi samme type symptomer
 2. Etter pĂĄvist diagnose og svar pĂĄ andre medisinske tester, bestill en time hos en osteopat med god kunnskap og erfaring rundt denne problematikken
 3. Hos våre osteopater vil vi gå grundig gjennom din sykehistorie og din smerteproblematikk. Vi vil deretter gjøre en full undersøkelse av bekken, mage og bekkenbunn. Undersøkelsen blir gjort i undertøy.
 4. Basert på de kliniske funnene legger vi sammen en plan på hva som bør gjøres fremover – både når det gjelder behandling og andre tiltak vi anbefaler.
 5. For en oversikt over vĂĄre anbefalte gynekologer klikk her.

Har du spørsmål rundt dine underlivssmerter kan du sende oss en mail på info@oslokvinnehelsesenter.no eller se hvem av oss som tilbyr behandling nedenfor:

Ă…rsak

Vi vet ikke om en enkel ĂĄrsak, men vi ser pĂĄ totalbelastningen i bekkenet:

 • Fordøyelsesplager
 • Langvarig sitting
 • Anspenthet av mage, lĂĄr og setet (holde inn magen, stramme lĂĄr, sitte med bena i kors)
 • Mye trening over tid, idrett i ung alder (fotball, hĂĄndball, løping, sykle, styrketrening)
 • Nedsatt abdominal pust
 • Stress
 • Angst
 • For stor belastning og spenningsnivĂĄ i bekkenbunnen og hofte

Generelle rĂĄd

 • UnngĂĄ ĂĄ sitte med bena i kors
 • UnngĂĄ ĂĄ spenne muskulaturen i mage, lĂĄr og setet i hverdagen – slipp ut magen
 • UnngĂĄ for stramme jeans
 • UnngĂĄ det som trigger plagene dine
 • UnngĂĄ løp, sykkel og tung styrketrening dersom dette trigger plagene dine
 • UnngĂĄ langvarig sitte – bruk hev og senk pult pĂĄ jobb
 • Pust godt med magen sĂĄ pusten kommer godt ned mot bekkenbunnen din
 • Massere bekkenbunnsmuskulaturen selv, bruk tommelen pĂĄ innsiden av sittebensknuten og massere lett
 • Vær tĂĄlmodig, dette er ikke en farlig diagnose og med riktig behandling og veiledning er det stor sjanse for at du blir betydelig bedre

Elektrostimulering og biofeedback i behandling av stressurinkontinens, overaktiv blære og urgencyinkontinens hos menn

Elektrostimulering og biofeedback brukes i behandlingen av urin- og analinkontinens hos kvinner, menn og barn. I tillegg brukes elektrostimulering og biofeedback i behandling av smertetilstander i bekkenbunnen, og for opptrening av svak muskulatur med og uten inkontinens.

Urinlekkasje kan ramme alle kjønn, og både unge og gamle. I Norge anslår man at minst en av ti opplever problemer med lekkasje i større eller mindre grad. Lekkasje av avføring/luft er heller ikke uvanlig.

Menn med urininkontinens er mindre flinke enn kvinner til å oppsøke lege, og har kanskje enda mer nedsatt livskvalitet enn kvinner med inkontinens. Det er derfor viktig med et godt behandlingstilbud også til menn med inkontinens. De fleste menn med urininkontinens har en blandingsinkontinens, og dermed kan både tibialisstimulering, elektrostimulering og biofeedback være aktuelle behandlingstiltak til denne gruppen. Det er viktig å utelukke obstruksjon som årsak til symptomer på OAB (urgencyinkontinens og overaktiv blære) hos menn.

Menn med stressinkontinens etter radiktlprostatektomi kan ha en helsegevinst i form av at de raskere blir kontinente ved bruk av elektrostimulering og biofeedback som ledd i bekkenbunnstrening, enn med bekkenbunnstrening uten elektrostimulering og biofeedback. Innerveringen av blære er lik hos menn og kvinner, og de positive effektene som er observert for tibialisstimulering hos kvinner eller blandede grupper antas derfor også å gjelde menn.

Analinkontinens

Lekkasje av avføring og luft kan skyldes skade på lukkemusklene rundt endetarmen etter fødsel, mange- og tarmkirurgi, ulike nerveskader, langvarige tømmingproblemer eller andre, ukjente årsaker.

Forandringer i rektumkapalitet kan også føre til analinkontinens (prosit, rektumreseksjon, tømmingsvansker, kronisk obstipasjon mv.) Behandling av analinkontinens med elektrostimulering og biofeedback følger de samme prinsippene som for urininkontinens ved at man skiller på «stresslekkasje» og «hasteverkslekkasje».

For mer informasjon om dette se under “behandlingstilbud” – “elektrostimulering og biofeedback” øverst i menyen.

All tekst om biofeedback og elektrostimulering er hentet fra Quintet.no

Disse terapeutene kan hjelpe deg med dette

Navn: Linn Skaar Johansen
Stilling: Osteopat og trener
Kontakt: linn@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time

Navn: Tine Oppedal
Stilling: Osteopat, trener og forfatter
Kontakt: tine@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time

Mari

Navn: Mari Rudin Resaland
Stilling: Fysioterapeut og trener
Kontakt: mari@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time

Navn: Bettina Tømte
Stilling: Osteopat og trener
Kontakt: bettina@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time

Navn: Angelina Ettinger
Stilling: Osteopat, muskelterapeut, hypopressiv trener, yogalærer og operasjonssykepleier
Kontakt: angelina@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time

Navn: Zoé Boulloud
Stilling: Osteopat, hypopressiv trener og legestudent
Kontakt: zoe@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time