Keisersnitt
Hvert år forløses rundt 16% med keisersnitt i Norge. I ettertid av et keisersnitt er det lite, eller ingen oppfølging så lenge det ikke oppstår en infeksjon og arret gror som det skal.
Et keisersnitt er et stor inngrep i flere lag som huden, fett, muskler, bindevev og livmor, dette tar tid å leges. Mange blir usikre på hva de kan gjøre eller ikke burde gjøre i ettertid når det kommer til belastning, trening, magemuskler, selve arret, overheng, økt eller nedsatt sensitivitet. Etter et keisersnitt bruker kroppen betydelig lengre tid på å komme seg igjen sammenlignet med en vaginal fødsel, så her må man kanskje smøre seg med litt tålmodighet.
Vi ønsker å være der for deg og hjelpe deg å besvare noen av disse spørsmålene ,og trygge deg i hva du kan gjøre selv og hvilken type trening og øvelser du trygt kan starte opp med for å få tilbake en sterk kjerne og en velfungerende kropp.
PS: for behandling av arrvevet bør det ha gått 8 uker etter operasjon. Aktivering- og stimuleringsøvelser kan du starte med når du føler deg klar for det, ofte fra 2 uker etter inngrep.
På denne timen kan du få hjelp med:
- undersøkelse av arret – eventuelle stramheter
- sjekk av delte magemuskler/om magemusklene har vokst sammen
- veiledning av aktivering- og pusteøvelser for magetrening
- styrkeøvelser for mage/rygg med riktig aktivering
- lære sensitiviseringsøvelser for huden over og under arret dersom du opplever økt eller nedsatt førlighet
- tøying og kopping av selve arret ved eventuelle stramheter og ubehag
- veiledning og trygghet i hva som er “vanlig” og hva du kan forvente fremover