Vestibulitt/vaginisme

Smerter og svie ved samleie

”Hvorfor får jeg alltid vondt når jeg har sex med kjæresten min?”
”Det kjennes ut som det brenner i tissen!”

Dette er vanlige utsagn fra unge jenter vi møter hver dag i klinikken hos oss. Det de, og 10-15 % av andre kvinner i Norge har til felles er at de har fått diagnosen vestibulitt og/eller vaginisme, også kalt vestibulodyni.

Hva og hvorfor?!
Hudlege Anne Lise Helgesen ved Vulvaklnikken ved Oslo Universitetssykehus beskriver tilstanden slik:

«For pasienter med vestibulodyni, er området rundt skjedeinngangen svært smertefullt og smerten blir utløst ved berøring, som for eksempel ved samleie og bruk av tampong. I det smertefulle området kan det oppstå flere overfladiske nervefibre enn hos friske kvinner. Disse nervefibrene er med på å gjøre kvinnene overfølsomme for berøring, og smertene kjennes gjerne som brenning og/eller som svie». Videre legger hun til at årsaken til denne tilstanden ikke er kjent, men det man imidlertid vet er at mange av kvinnene med vestibulodyni er blitt behandlet for utflod, gjentatte soppinfeksjoner eller med antibiotika for urinveisinfeksjon. Dette kan ha vært med på å irritere huden og slimhinnene i skjeden ytterligere. Det er også vanlig at kvinner som har denne tilstanden fortsetter å ha samleie til tross for smerter og dermed havner i en ond sirkel. Hun anbefaler derfor alltid sine pasienter om å ha samleie når de har lyst, men avbryt dersom det er smertefullt – det er generelt sett en viktig huskeregel, ifølge Anne Lise.

I tillegg til overnevnte, påpeker Anne Lise at det også finnes mange andre tilstander som kan gi smerter ved samleie, blant annet gjennom flere av seksuelt overførbare sykdommer. Ved langvarige soppinfeksjoner, irritasjonseksem eller psoriasis i underlivet kan hud og slimhinner blir tørre, og dermed kan smertefulle sprekker og sårhet oppstå. Dette kan oftest behandles med soppmidler eller ulike kortisonkremer. Smertene under samleie kan også skyldes mer alvorlige sykdommer, som kan være vanskelige å behandle, og ofte er enda mer tabubelagt. Én av disse sykdommene er hudlidelsen genital lichen planus, som Anne Lise forsker på.

Vår erfaring

Vi vet altså ikke årsaken til at så mange kvinner sliter med smerter ved samleie. Vi er imidlertid helt enig i det Anne Lise Helgesen sier, at man uansett burde starte med å avbryte samleie dersom det er smertefullt. Sex skal ikke gjøre vondt!

Sammen med gynekolog Helena Enger på Volvat medisinske senter i Oslo, har vi kommet opp med en teori til hva som kan være årsaken til smertene; Bekkenbunnen hos kvinner, og ikke minst skjeden og slimhinnene i skjeden er svært sensitive. I ungdomsårene starter vi å bruke g-streng, vi sitter med bena i kors, vi stresser, vi bekymrer oss, holder magen godt inne, puster høyt med brystkassen og ikke med magen, vi trener, vi studerer, vi driver med idrett, vi har dårlig tid – vi lever, fort.

Bekkenbunnen er som mange andre steder i kroppen. Overbelaster du et område over lengre tid, kan du få dårligere sirkulasjon til og fra vevet, dårligere nervefunksjon og strammere bindevev, og over tid kan dette gi en opplevelse av ubehag/smerte. På samme måte som du kan få smerter i nakken eller i ryggen.

Vår tanke er at nettopp denne totalbelastningen i bekkenbunns-området blir for stor, at vi blir for stramme! Bekkenbunsmuskulaturen skal være stram, men ikke så stram.

Det blir dårlig blodsirkulasjon og drenasje, nervene får dårlige leveforhold og over tid vil nervene i området gi beskjed til «sjefen på toppen» (hjernen) at noe må gjøres.

Osteopati

Hver dag møter vi som sagt kvinner i alle aldre i vår klinikk, de fleste mellom 15 og 35 år. De kommer med symptomer som svie, kløe, en brennende følelse, press og/eller smerter ved samleie. Noen har i tillegg plager som hemoroider, smerter ved skambenet, smerter ved å sitte, smerter i halebenet, stråling ut i lysken, problemer med fordøyelsen eller sensitiv blære. Disse symptomene kan minne om for eksempel urinveisinfeksjon og soppinfeksjon. Vi anbefaler derfor at alle undersøkes av allmennlege eller gynekolog før de kommer til oss for å utelukke infeksjoner eller andre patologiske tilstander. Er det ingen funn ved disse undersøkelsene kan du trygt oppsøke en osteopat for videre undersøkelse og behandling.

Som osteopat ønsker vi å finne sammenhengen mellom dine plager, din kropp og din hverdag. Vi undersøker bekkenbunnen direkte, men også strukturer som påvirker området rundt, som leddene i bekkenet, muskler i nedre del av magen og bekkenet, hofter, blære, ligamenter og sirkulasjonen ned i bekkenet. Vi ønsker å se på hvordan disse strukturene fungerer sammen, eller hvordan de ikke fungerer.

Kan jeg bli helt bra?

Ja du kan absolutt bli helt symptomfri. Dette er en sammensatt diagnose som også krevet at du selv tar noen grep for å bli bedre. For noen er dette en langvarig prosess, mens andre blir raskere bedre.

Hva kan jeg gjøre selv?

Vi lærer våre pasienter å massere bekkenbunnen på egenhånd. Du kan også gjøre knipeøvelser, men det er da viktig at du har fokus på avspenningen, ikke bare å knipe. Uansett fremgangsmåte er formålet å bedre sirkulasjonen. Ved å jobbe med avspenning, massasje og øvelser kan mye bli bedre.

Har du spørsmål til oss vedrørende dine plager, ring oss gjerne for en uforpliktende prat, eller send oss en mail på info@oslokvinnehelsesenter.no

Terapeuter som kan hjelpe deg med dette:

  • Tine Oppedal Osteopat D.O.
  • Helene Ausland Osteopat D.O.
  • Ingrid Nicander Osteopat D.O.
  • Anna Aamodt Osteopat D.O.
X