Tibialisstimulering

Tibialisstimulering

Elektrostimulering og biofeedback brukes i behandlingen av urin- og analinkontinens hos kvinner, menn og barn. I tillegg brukes elektrostimulering og biofeedback i behandling av smertetilstander i bekkenbunnen, og for opptrening av svak muskulatur med og uten inkontinens.

Urinlekkasje kan ramme alle kjønn, og både unge og gamle. I Norge anslår man at minst en av ti opplever problemer med lekkasje i større eller mindre grad. Lekkasje av avføring/luft er heller ikke uvanlig.

 

Tibialisstimulering – en annen type elektrostimulering

Tibialisstimulering er et alternativ til vanlig elektrostimulering med probe, og egner seg godt for eksempel hos barn eller hos andre der det ikke er aktuelt eller vanskelig å bruke probe/sensor i skjede/endetarm. Tibialisstimulering brukes ved overaktiv blære eller analinkontinens der fekalt hastverk er hovedårsaken. Man kan oppnå normal vannlating eller normal avføring/luft uten ukontrollert trang.

  • Stimulering av n. tibialis posteriori hemmer parasympatisk nerveaktivitet i S3-nivĂĄ, og blæremuskulaturens tonus normaliseres over tid.
  • Enkelt forklart vil blæremuskulaturens aktivitet normaliseres ved stimulering av tibialisnerven som deler nerverot med blæra. Dette kan gjøres med hudelektroder som plasseres pĂĄ foten.

Tren selv hjemme med biofeedback

Biofeedback er et elektronisk apparat som brukes ved stressinkontinens, blandingsinkontinens og analinkontinens. Biofeedback gir deg tilbakemelding pĂĄ hvordan du trener din bekkenbunn. Apparatet kan brukes alene hvis du har “kontakt” med bekkenbunnsmusklene dine. Dersom du har svært svak bekkenbunnsmuskulatur, anbefales det ĂĄ starte med elektrostimulering for ĂĄ fĂĄ i gang aktiviteten. Der ser du hvor sterk, utholdende og rask bekkenbunnsmuskulaturen er. Dette er en intuitiv og enkel mĂĄte ĂĄ motivere til treningsinnsats fordi fremgangen kan mĂĄles og resultater av innsatsen avleses over tid.

Dersom biofeedback skal vurderes som behandling for deg, så vil terapeuten lære deg å knipe etter et bestemt program som du følger via apparatet. Proben/sensoren, som er plasser i skjeden eller i endetarmen, foretar målinger av det knipet du klarer å gjennomføre, og resultatet ser du fortløpende på apparatets skjermbilde.

 

Rekvisisjonsordningen

Dersom du skal benytte deg av apparater hjemme, kan apparatet med tilbehør rekvireres til deg kostnadsfritt. Du kan da bruke apparatet i en begrenset periode eller så lenge du har behov og nytte av det. Det benyttes et eget rekvisjonsskjema for dette. Det finner du på Quintet sine hjemmesider eller på www.behandlingshjelpemidler.no

Link til skjema: https://quintet.no/skjema/

Dette får du selvfølgelig hjelp til av våre behandlere under konsultasjonen.

All tekst er hentet fra Quintet.no

Disse terapeutene kan hjelpe deg med dette

Navn: Cathrine Julsvoll
Stilling: Fysioterapeut og trener
Kontakt: cathrine@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time

Mari

Navn: Mari Rudin Resaland
Stilling: Fysioterapeut og trener
Kontakt: mari@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time

Navn: Bettina Tømte
Stilling: Osteopat og trener
Kontakt: bettina@oslokvinnehelsesenter.no
Bestill time