– Mange kvinner lever store deler av livet med mye vondt i underlivet uten å få ordentlig hjelp, sier osteopat og forfatter Tine Oppedal.
RØA: Tittelen på osteopat Tine Oppedal’s bok levner liten tvil om innhold. Og utrolig nok, med boken “Vondt i tissen” har Oppedal faktisk gitt ut Norges første bok om underlivsplager hos kvinner. Hun syntes det var på høy tid.
Med tanke på hvor stor og tung del av jobben med å videreføre menneskeheten som er lagt på kvinner, er det jo ikke rart at det kan røyne litt på fysikken innimellom. Men det er ganske rart at interessen for plager og utfordringer denne store både gaven og oppgaven bringer med seg, er så laber. Eller hva?
Som osteopat, daglig leder og eier av Oslo Kvinnehelsesenter på Røa, vet Tine mye om kvinners helse generelt, og kvinners bekken og underlivsplager spesielt. Eller altså vondter i tissen. Og da hun først oppdaget hvor plaget mange kvinner er uten å få hjelp, ble hun mektig irritert.
Kleint å bringe til bords
– Jeg synes det er på høy tid at dette temaet blir mer belyst, ja, også i bokform. Det er så alt for mange kvinner som har så mange plager og vondter i underlivet uten å få ordentlig hjelp. Slike plager har dessverre ikke vært viet for mye oppmerksomhet, sier Oppedal.
Mensensmerter, hormonforstyrrelser, bekkenproblemer, urinlekkasje, svie, kløe, smerter ved samleie – dette er hverdagsplager i underlivet som nok mange synes nok det kan være både vanskelig og kleint å snakke om. Både hjemme og på legekontoret. Da kan en bok om temaet være et lavterskeltilbud og et “ufarlig” sted å starte søket etter kunnskap om problemene, tenkte Tine Oppedal.
– Alt for mange kvinner lever store deler av livet med mye vondt i underlivet uten å få ordentlig hjelp. Det er ofte helt unødvendig, og derfor har jeg laget denne boken som kan brukes som et oppslagsverk, og som forhåpentligvis kan gi både svar og gode råd.
– Som å ha hodepine i tissen
Kvinner i alle aldre og fra de fleste landsdeler henvises ofte til Tine og hennes kolleger på Røa.
– Vi har pasienter fra hele landet, ja og det er jo både kult og synd. Jeg er sikker på at vi gjør mye riktig her på kvinnehelsesenteret vårt, men det er synd at det generelt på landsbasis er så lite kunnskap om kvinners funksjonelle underlivsplager, at det er så få behandlere med god forståelse og kunnskap om disse smertetilstandene. Jeg håper jo at denne boken kan være med å løfte kunnskapen både hos kvinnene med plager, og også hos helsepersonell som ønsker å lære mer om dette, sier hun.
– Pasientene som kommer hit, er alt fra tenåringer til damer i 80-årene, og de har plager og smerter som har stor innvirkning på deres livskvalitet. Mange av pasientene beskriver sine underlivsplager som svært hemmende både i hverdagen og under samleie, noen opplever ofte en sviende eller brennende smerte som kan sammenlignes med å ha “hodepine” i tissen, sier Tine Oppedal.
Hun forteller også at opp gjennom tidene har det generelt vært laber interesse for smertetilstander- og sykdommer som kun rammer kvinner, men dette er nå heldigvis i ferd med å snu.
– Interesse for kvinnesykdommer som vulvodyni havner nederst på rangstigen når det gjelder både utdanning av helsepersonell, forskning og utvikling. Det er nok en litt «kjedelig» tilstand som det tar tid å behandle og som ofte er en kompleks sammensatt lidelse.
Kvinnehelsesenteret
Tine Oppedal er født og oppvokst i Røa-området og stortrives med å jobbe “på hjemmebane”.
– Det var ingen tvil om hvor jeg ville starte opp min bedrift i 2016. Og nå er vi altså et team på ni behandlere og trenere som alle jobber med kvinnehelse her på Røa, sier hun fornøyd.
– Vi er et veldig bra sammensatt her nå, i tillegg til fem osteopater er det også akupunktør, fysioterapeut, jordmor og kiropraktor på senteret, i tillegg til trenere. Det arrangeres gravide- og barseltrening, og nettkurs om underlivssmerter. Og vi håper selvfølgelig vi kan fortsette å utvikle oss og tilbudet vi har i årene fremover.
Tine mener at det i det offentlige helsevesen er et stort misforhold mellom behov og tilgjengelig hjelp når det kommer til kvinnehelse.
– På Vulvapoliklinikken i Oslo er ventelistene lange for de som ønsker utredning for plagene sine, og mangel på utdannet helsepersonell på dette feltet er stor. Det er en super gjeng som jobber med denne problematikken der nå, men jeg vil tro de gjerne skulle hatt tilgang på mer ressurser og hatt flere folk på dekk. Kvinnesykdommer og kvinneplager er dessverre fremdeles langt nede på den medisinske rangstigen, men det begynner faktisk å skje noe!
Tine gir sosiale medier en stor del av “æren” for at det nå er lavere terskel for å få svar på spørsmål om underlivsproblemer.
– Mange synes det er dødspinlig å snakke om eller gå til legen med underlivsplager, nå fins det blogger og podcaster om alt, noe som som gjør informasjonen lettere tilgjengelig for de som trenger den. Vi er helt klart på rett vei!
Et oppslagsverk for alle
Nettopp de erfaringene hun har gjort om hvor vanskelig mange kvinner har for å snakke om underliv, sexliv og smerter er en viktig årsak til at boken “Vondt i tissen” nå er å få hos bokhandlere landet rundt.
– Boken er i første rekke tenkt som et oppslagsverk for pasienter – kvinner med “vondter” eller plager – men veldig gjerne også for de som utreder kvinners underlivsplager. Ofte er det så lite som skal til for å bli kvitt underlivssmertene og dermed få et godt løft på livskvaliteten. I boken forteller også ti av mine pasienter, kvinner i aldersgruppen 16 til 67 år, om sine plager og hvordan de har blitt kvitt dem. Og vi her på Kvinnehelsesenteret lærer selvfølgelig hele tiden av våre pasienter, sier Tine Oppedal.
Les hele intervjuet på Akersposten sine nettsider her: https://www.akersposten.no/alt-for-mange-kvinner-har-vondt-i-tissen/s/5-142-3080