Når sex gjør vondt – det finnes både råd og hjelp mot underlivssmerter

Når sex gjør vondt – det finnes både råd og hjelp mot underlivssmerter
6. January 2021 Tine Oppedal

Denne uken publiserte seksualitet24 en artikkel skrevet av to av våre osteopater som handler om underlivssmerter hos kvinner.

Les hele artikkelen her:

“Så mange som 20 prosent av kvinner i Norge strever med underlivssmerter, og hele 15 prosent av alle kvinner i Norge opplever å ha smerter når de har samleie.

Symptomene er hovedsakelig brennende og sviende smerter, og mange kan ha gått med kroniske smerter over en lang periode før de får hjelp. Å leve med slike smerter hemmer livskvalitet og hindrer å leve ut egen seksualitet, men heldigvis finnes det hjelp å få.

VULVODYNI, VAGINISME, VESTIBULITT – HVA ER HVA?

Smerter i underlivet har flere navn, alt etter hvor smerten sitter og hva slags type smerte det er snakk om. Du har kanskje hørt alle disse ordene uten nøyaktig å vite hva som er hva?

Vulvodyni er en samlebetegnelse på underlivssmerter med varighet lenger enn tre måneder. Smerten kan komme når man har samleie, eller kan være tilstede mer eller mindre hele tiden. Kvinner i alle aldre kan ha vulvodyni, men det er hovedsakelig kvinner i fruktbar alder som rammes. Å ha gjentatte smertefulle samleier kan være en av årsakene til vulvodyni, i tillegg kan smertefulle samleier opprettholde eller forverre tilstanden.

Vaginisme innebærer at bekkenbunnsmuskulaturen er for stram, noe som gir smerter ved forsøk på samleie. Vulvodyni i seg selv kan også med tiden medføre stram bekkenbunnsmuskulatur og vaginisme. Vaginisme vil kunne føre til nedsatt sirkulasjon og drenasje til nervene i bekkenbunnen, som igjen kan gi smerter og svie i vulva.

Vestibulodyni er betegnelsen på (langvarige) smerter i skjedens inngangsparti (området rundt skjedeåpningen.) Smertene utløses ved berøring, dette kan være for eksempel tamponger, samleie eller ved gynekologisk undersøkelse. Mange kvinner synes det er mest vondt ved den bakre delen av skjedeåpningen. Mellom 4 – 28 prosent av kvinner i alderen 20-40 år rammes av vestibulodyni.

MANGE FAKTORER SPILLER INN

Det aller vanligste symptomet ved vulvodyni er smerter, med en sviende, brennende eller stikkende karakter. Smertene kommer oftest ved direkte berøring, men kan også kommer når man for eksempel sykler, ved ridning, i ulike sittestillinger, ved å bruke stramme bukser eller g-streng truse. Noen merker også smertene konstant, uten direkte berøring av området, og man kan oppleve at det klør.

Årsaken er ofte sammensatt av mange faktorer, men det er ingen studier som peker på at alle med vulvodyni sliter med for høyt stress eller er blitt utsatt for overgrep.

Noen av de som har vulvodyni sliter med høyt stressnivå, eller har opplevd traumatiske opplevelser i fortid, men det er ikke slik at dette gjelder alle. Flere nyere studier viser en sammenheng mellom vulvodyni og angst og depresjon. Alle kan bli rammet av denne tilstanden, og forskningen på dette feltet er ikke kommet langt nok til at vi sikkert kan peke på årsaker, men at tilstanden er sammensatt av flere risikofaktorer. Det er et faktum av at smerten er reell og konkret, og svært utfordrende for de som rammes.

Osteopatene Linn Johansen og Tine Oppedal ved Oslo Kvinnehelsesenter på Røa behandler daglig kvinner med underlivssmerter.

– Vestibulitt og vaginisme har et dårlig rykte – som nå endelig i ferd med å endre seg. Denne problematikken får nå mer oppmerksomhet enn noen gang. Dette vil forhåpentligvis lede til mindre tabu rundt underlivssmerter generelt og ikke minst mer forståelse. Dette blir ofte beskrevet som en «kronisk sykdom» og pasienten får ofte beskjed om at det sitter i hodet, og at de bare må lære seg å slappe av forteller Johansen og Oppedal.

– Dersom pasienten har vært hos lege eller gynekolog og fått utelukket annen patologi (sykdom) som kan forårsake smertene, vil det si at de er helt friske. Vi kan dermed gå over til å undersøke det funksjonelle. Det vil si muskler, ledd, nerver og sirkulasjon i bekkenet. Med denne problematikken mener vi det er viktig å tydelig skille mellom sykdom og helse ovenfor pasienten. Disse kvinnene har et friskt underliv, men opplever muskel- og skjelettplager i underlivet.

KRONISK BETYR IKKE FOR ALLTID

– Mange forstår også ordet kronisk med at de aldri kan bli bra. Det er også helt feil. Kronisk betyr bare langvarige smerter – at du har hatt smertene i en periode over syv uker til ett år. Vi opplever at dersom pasienten forstår at dette handler om muskulatur og nerver til bekkenbunnen og skjeden, urinrør eller endetarm skaper det mindre frykt, mer forståelse og det blir enklere å sammen legge en behandlingsplan for at de skal bli bra og få et normalt sexliv igjen, forteller de to osteopatene.

– I klinikken hos oss behandler vi opp mot 30 jenter og kvinner med underlivssmerter daglig og har svært gode resultater. For oss er det viktig å formidle at dette ofte er forårsaket av spenninger i bekkenbunn, det er ikke farlig og du kan bli helt symptomfri med riktig veiledning og behandling, forteller Johansen og Oppedal til Seksualitet24.

ANDRE ÅRSAKER TIL SMERTE

Det å ha smerter i underlivet er for mange kvinner tabubelagt og kan være vanskelig å snakke om. Og bare så det er sagt; smerter i underlivet kan også ha opphav i urinblæren, urinleder eller fra tarmsystemet.

Egglederbetennelse gir smerter, men oftest ledsaget av både feber og generell sykdomsfølelse. Cyste på eggstokken kan gi takvise og kraftige smerter, og muskelknuter på livmoren kan også i noen tilfeller gi smerter.

Kvinner som har smerter ved eggløsning, samt sterke smerter før og under menstruasjon kan ha endometriose. Dette er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren vokser utenfor livmorhulen. Sammenvoksinger etter betennelser eller operasjoner i underlivet kan også gi smerter. Enkelte hudsykdommer har lignende symptomer som vulvodyni, for eksempel Lichen Sclerosus.

Det er derfor lurt å oppsøke en gynekolog for en undersøkelse og for å utelukke at smertene skyldes annen sykdom. Tenk på dette: vi sender bilen avgårde på verksted for en sjekk når vi hører ulyder. Det er dyrt som rakker`n. Selvsagt skal vi gjøre det samme med underlivet! Vi både bør og må undersøke hva det kan være – mest for å utelukke.”

 

Link til artikkel: https://seksualitet24.no/det-finnes-bade-rad-og-hjelp-mot-underlivssmerter/