Funksjonell sjekk av mage og bekken etter fødsel

Funksjonell sjekk av mage og bekken etter fødsel
13. January 2022 Tine Oppedal
In Oslo Kvinnehelsesenter

Funksjonell undersøkelse av mage og bekken

Underveis i graviditeten, og etter fødsel vil det skje mange forandringer i kroppen. Kanskje har du merket at du blir mer sliten enn tidligere? Oppgaver som tidligere virket ok å gjennomføre kan kjennes tyngre, og til og med smertefulle. Magemusklene kan oppleves vanskelig å få kontakt med og underlivet kan kjennes litt fremmed. Det er helt normalt å kjenne på forandringer i kroppen underveis, både i graviditeten og etter fødsel. Hos oss på Oslo kvinnehelsesenter har vi tilpasset en egen time som heter “funksjonell undersøkelse av mage og bekken”. På denne timen møter du fysioterapeut, osteopat eller kiropraktor som vil hjelpe deg å kartlegge magemuskler, bekkenledd, bekken og ryggsmerter, underlivet og trening i etterkant av fødsel. Denne timen bruker vi til det du har mest behov for da vi ønsker å kunne tilpasse den så mye vi kan til hver enkel. Her kan du lese litt mer om de vanlige områdene vi tar for oss.

1. Sjekk av magemuskler
Under graviditeten og i takt med at magen vokser så får vi en deling av de rette magemusklene. Kanskje har du spørsmål rundt dette, og lurer på hvordan det går med akkurat dine magemuskler. Nyere forskning viser at delte magemuskler i seg selv ikke er farlig, og er noe som skjer hos de aller fleste. Det kan hos noen by på funksjonelle problemer, dersom de ikke vokser godt nok sammen igjen. På time hos oss kan vi sjekke mellomrommet mellom dine magemuskler, samt gi deg råd på hva du kan gjøre av trening i tiden fremover.

 

2. Bekkensmerter
“Bekkenløsning og bekkenlåsning” er begrep mange har lest- og hørt om, og kanskje også gjort seg opp en mening om. Bekkenlåsning er et begrep vi ønsker å gå bort ifra, da dette er misvisende for hva som egentlig skjer. Bekkenet ditt låser seg ikke, men det kan i noen tilfeller være muskler som står i spenn ved høy belastning. Bekkenløsning er noe alle får. Dette er et resultat av hormonelle endringer i kroppen under graviditeten, som gjør at leddbånd, sener og muskler i bekkenet blir litt mer tøyelige grunnet hormonell påvirkning som gir mer plass til at barnet skal komme ut. Noen opplever smerter i forbindelse med dette. Vi vet ikke konkret hvorfor noen får smerter, og noen ikke, men man ser at årsaken ofte er komplekst. Har du kanskje hatt smerter i bekkenområdet tidligere? Har du en stor totalbelastning? Vært gjennom flere svangerskap?

På bildet under ser du hvor bekkenleddene dine ligger, og dermed hvor smertene ofte kan komme fra. Vi har tre bekkenledd; Symfysen, også kalt skambeinet, samt Iliosakralleddene, også kalt bakre bekkenledd, det er de som ligger bak helt nederst i ryggen. Vi kan hjelpe deg å finne ut av bidragsytere til dine bekkensmerter, samt gi det behandling, trening og tips til hvordan best tilrettelegge din hverdag rundt smertene.

 

Bilde: Tre bekkenledd: 2 ilio-sakralledd (bak), og symfysen (foran)

 

3. Knipeøvelser og urinlekkasje

Har du hørt snakk om knipeøvelser eller trening av bekkenbunnen, men vært litt usikker på hva det egentlig er, og hvordan du gjør det riktig? Bekkenbunnsmuskulaturen er all muskulatur som ligger rundt endetarmen, skjeden og urinrøret ditt (som vist på bildet nedenfor). Den fungerer som en slags hengekøye, og holder oppe de indre organene. Det å gå gravid vil være belastende på bekkenbunnsmuskulaturen din, og det er derfor viktig å trene den underveis- og etter svangerskapet. OBS! Dette gjelder også dersom du har født med keisersnitt. Du har fortsatt hatt den samme vektøkningen over ni måneder. Grunnen til at vi gjør knipeøvelser er hovedsakelig for å unngå lekkasje av urin eller avføring, men det har også vist seg at det å klare å knipe og slappe av kan ha effekt på smerter i bekkenbunnen.

Når du skal gjøre en knipeøvelse, kan man se for seg at man skal knipe rundt en tampong. Riktig bevegelse bør være oppover og litt bakover. Det kan være fint å bruke et speil hjemme, eller legge en hånd på området mellom endetarmen og skjeden for å kjenne etter bevegelse. Det er anbefalt å gjøre 10×3 knip, tre ganger daglig for best effekt.
Alle våre medarbeidere kan hjelpe deg i det å gjennomføre knipeøvelser. Dersom du ønsker en vaginal sjekk av styrken på knipene dine, må dette gjøres hos vår jordmor eller fysioterapeut. Dersom du ikke har større fødselsskader, kan du begynne med bekkenbunnstrening allerede med en gang du har kommet hjem fra sykehuset.

Bilde: Underlivet og bekkenet sett nedenfra. Bekkenbunnsmuskulaturen i rødt

4. Trening etter fødsel
Selv om du kan begynne med bekkenbunnstrening allerede noen dager etter fødsel, er det anbefalt at du venter med annen trening til etter seks ukers kontrollen. Dersom du har født med keisersnitt, er det enda viktigere at stingene har grodd før du begynner med tyngre trening. Husk at du kan gå små turer og holde deg aktiv selv om du ikke gjør den store treningen. Vi hjelper deg med vurdering av når du er klar for å komme i gang med treningen, og hvilke øvelser som kan være nyttig for deg for å klare deg best mulig i den nye hverdagen.

Dersom du har spørsmål eller ønsker en undersøkelse hos en av våre behandlere kan du enkelt bestille time på vår online booking eller ringe oss for en uforpliktende samtale på telefon 40092004.

E-post: info@oslokvinnehelsesenter.no eller direkte til mari@oslokvinnehelsesenter.no

Tekst:  Fysioterapeut Mari Rudin Resaland