Piriformis syndrom

Piriformis syndrom
22. October 2021 Tine Oppedal
In Oslo Kvinnehelsesenter

Piriformis syndrom

Piriformis syndrom er en tilstand hvor man kjenner smerte i bakre del av bekkenet, i setet. Piriformis syndrom vil si at piriformis muskelen i setet er for stram og klemmer på hoved nerven til beinet (isjiasnerven). Denne har sitt forløp fra korsryggen, ut i setet og går under piriformis muskelen og videre ut i benet.

Muskelens funksjon er å rotere og flektere i hoften. Piriformis syndrom kan gi lokale smerter i setet, strålende smerter ned på baksiden av låret og videre helt ned i hælen og foten.

Tilstanden forekommer hyppigere hos kvinner enn menn. Ofte hos veltrent personer med kort, kraftig og dårlig ut tøyd muskulatur, men kan forekomme hos ikke-idrettsutøvere også. Ved langvarig sitte kan også nerven bli irritert og oppleves smertefull.

Vanlige symptomer ved piriformis syndrom:

  • Smerte, stramhet, prikking, svakhet eller nummenhet i setet- og hofteregionen som kan stråle opp i ryggen, ut i setet, ned på bakside av låret og ned i leggen
  • Smerter og en stramhetsfølelse i setet ved langvarig sitting
  • Smerter og ømhet midt på setet

Diagnostikk

Piriformis syndrom er en eksklusjonsdiagnose hvor samtalen med pasienten kan gi en mistanke, men utfordringen er å utelukke andre mulige forklaringer på smertene.
Ved mistanke om piriformis syndrom gjøres en undersøkelse av området med smerter, hvor man er nødt til å provosere frem smertene ved enten palpasjon eller ved bevegelse.

Utover dette kan CT eller MR bilder ved nyttig, men da kun for å utelukke andre sykdommer og/eller skader.

Behandling

Det viktigste er å avlaste området for å ikke ha en konstant triggende faktor som gjør smertene vedvarende, dette vil si å unngå bevegelser eller stillinger hvor du kjenner smertene. Videre kan man tøye på setemuskulaturen hvis dette ikke trigger smertene, da er det viktig og også få med seg andre muskler i og rundt hofteregionen som setemuskulatur, fremside-, ytterside- og bakside lår. Behandling av en terapeut med særlig kompetanse innenfor dette feltet, slik som osteopat eller fysioterapeut vil også ha god nytte. Behandlingen her er individuell og vurderes etter en undersøkelse.

Ved intense smerter kan man få betennelsesdempende midler fra lege, eventuelt kortison injeksjon.

Råd:

  • En pute for å støtte opp korsryggen
  • Skifte sittestilling ofte
  • Ikke sitte med bena i kors
  • Veksle mellom å stå og sitte når du jobber
  • Tøying er viktigere enn styrketrening. Men trening av korsryggen kan være positivt, samt magemuskler slik at man får en god balanse mellom muskulaturen i ryggen og magen.
  • Unngå langvarig bilkjøring (dersom dette trigger)

Dersom du har spørsmål om dine smerter eller ønsker en undersøkelse hos en av våre behandlere kan du enkelt bestille time på vår online booking eller ringe oss for en uforpliktende samtale på telefon 40092004.

E-post: info@oslokvinnehelsesenter.no

 

Tekst: osteopat Bettina Tømte.