Endometriose og osteopati

Endometriose og osteopati
24. November 2023 Tine Oppedal
In Oslo Kvinnehelsesenter

Endometriose er en tilstand der vev av lignende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. Når vevet befinner seg i livmorens muskelvegg, kaller vi tilstanden adenomyose.

Den antas at 10 % av norske kvinner har denne kvinnesykdommen. Endometriose er oftest diagnostisert hos kvinner mellom 25 og 40 år, det tar gjennomsnittlig 7 år å få stilt diagnosen og sykdommen blir sett i sammenheng med infertilitet da 30 – 40% av kvinner med endometriose opplever infertilitet.

 

Endometriose

Endometriose er det vi kaller en autoimmun sykdom karakterisert av dannelse av endometrium utenfor livmoren. Endometriet er slimhinnen som kler innsiden av livmoren. I løpet av hver syklus vokser den. Når syklusen avsluttes, starter en ny syklus, og hvis det ikke har vært befruktning, skulles dette ut og kommer ut som det vi kaller menstruasjon.

Endometriet, uansett om det sitter på riktig plass inne i livmoren eller i bukhulen, reagerer på hormoner og begynner å blø ved påvirkning av hormonene. Endometrievevet som har forflyttet seg til bukhulen kan ikke føres ut av kroppen. Nedbrytningen av disse cellene vil skape en betennelsestilstand i bukhulen som kan forårsake smerte. Dette kan også føre til at det dannes cyster, arrvev og lesjoner, som også kan forårsake smerte.

Typiske symptomer

Symptomene varierer svært fra kvinne til kvinne og også være uspesifikke og diffuse. Dette er ofte årsaken til at mange blir feildiagnosert, og at det også tar lang tid før du får riktig diagnose.

Blant de viktigste symptomene er:

  • Smerter i nedre del av magen, kan også stråle ut til korsryggen. Smerten oppleves ofte som menstruasjonssmerter
  • Smerten kan forsterkes under menstruasjon, vannlating, diaré/forstoppelse, hold eller sex. Noen ganger er de verre under eggløsning
  • Infertilitet

Vi finner også andre symptomer som:

  • Tretthet eller irritabilitet
  • Brunaktig blodtap kalt spotting
  • Blod i urinen
  • Blod i avføringen og/eller endetarmen

Medisinsk behandling for endometriose

Det finnes ingen kur for endometriose, kun lindrende behandling. Selv om sykdommen i sjeldne tilfeller gir få eller ingen symptomer, vil kvinner i de fleste tilfeller ha dette resten av livet.

Det finnes forskjellige typer medisinsk behandling for endometriose, blant dem:

  • Hormonell behandling, der målet er å stoppe menstruasjonen. Dette gjøres vanligvis ved å sette inn spiral eller å daglig ta p-piller
  • Kirurgisk behandling
  • Smertebehandling ved hjelp av NSAIDs, dette er en gruppe medikamenter som har en smertestillende og betennelsesdempende effekt

Bortsett fra medisinsk behandling, er det to perioder i livet til en kvinne med endometriose kan oppleve mindre eller ingen symptomer: under graviditet og etter overgangsalder.

Hvordan kan osteopati hjelpe de med endometriose?

Som osteopat kan vi ikke fjerne endometriose. Men vi ser at mange av kvinnene som har hatt eller har endometriose har også et høyt spenningsmønster og/eller lokalene spenninger i mage og bekken. Vårt bidrag til pasienten kan være å tøye opp spenninger i magen, bekken og bekkenbunn samt gi råd, veiledning og øvelser for selvhjelp.

Ettersom endometriose ofte er årsaken til sammenvoksinger og spenninger i magen og bekken, er fascien spesielt påvirket. Fascie er et slagst nett av vev som ligger rundt alt vevet i kroppen vår. Ved å gjenopprette mobiliteten til fasciene, vil osteopaten derfor tillate bedre vevsmobilitet, noe som vil bidra til å redusere smerte.

Områdene vi vil være interessert i å undersøke og behandle er:

  • Musklene og organene i bekkenet og magen blir ofte påvirket av endometriose og kan oppleves stramt eller mangle mobilitet. Målet er å få opp elastisiteten her for å redusere smerte og fordøyelsesproblemer
  • Leddene i korsrygg og bekken. Ved å undersøke og jobbe med bedre leddmobilitet i rygg og bekken kan dette bidra til å lindre spenningene i korsryggen som kan være forårsaket av endometriose
  • Musklene i bekkenbunnen er ofte stram hos de med denne problematikken og de har ofte god hjelp i å få tøyd opp bekkenbunn og ikke minst få hjelp til avspenningsøvelser så de kan håndtere plager her bedre selv

Parallelt med behandlingen hos osteopat vil vi kunne anbefale pasienten til å ta hensyn til stressnivå, fysiske aktivitet, kosthold og søvn.

Avspenningsøvelser, yoga eller akupunktur kan være fine tiltak for mange.

Har du spørsmål knyttet til endometriose og hvordan vi kan bidra til en bedre hverdag for deg kan du kontakte oss på mail:

Zoe@oslokvinnehelsesenter.no

info@oslokvinnehelsesenter.no

Tekst: Zoé Boulloud, osteopat og medisinstudent

Kilder:

https://nhi.no/sykdommer/kvinne/ulike-sykdommer/endometriose/

https://endometriose.no/om-sykdommene/endometriose/

Film fra endometrioseforeningen:

https://www.youtube.com/watch?v=TS3BNPy-TmY&t=219s