Sliter du også med urinlekkasje? Ny artikkel fra vår osteopat i KK

Sliter du også med urinlekkasje? Ny artikkel fra vår osteopat i KK
3. October 2019 Tine Oppedal
In Artikler, Ukategorisert

URINLEKKASJE: Visste du at hele 92 prosent av kvinner sliter med inkontinens 12 uker etter fødsel? Og at fortsatt 44,6 prosent sliter 5-7 år etterpå?

Sliter du også med urinlekkasje?
– Da er du så langt ifra alene!

Visste du at 1 av 3 kvinner over 35 år opplever urinlekkasjer? For mange er det tøft. Plutselig vegrer man seg for hverdagslige aktiviteter som trening, sex, eller sosiale sammenhenger. Ikke minst går det for mange på selvtilliten løs.

Men finnes det egentlig behandling? Eller i alle fall triks for å holde seg tørr? Vi har spurt osteopat Tine Oppedal og Kikki Lowzow Holli, sykepleier og produktspesialist i TENA.

Aller først, hva er egentlig denne lekkasjen? Hvorfor skjer den?
Ifølge Lowzow Holli finnes det ulike typer urinlekkasjer eller som det også heter – inkontinens. Den vanligste, forklarer hun, er stressinkontinens. Denne kan utløses av nysing, hopping, latter, tunge løft og trening – alt som gir økt trykk i magen.

– Magen presser urinrøret nedover uten at muskulaturen i bekkenbunnen er sterk nok til å holde igjen og gi støtte, sier hun og forklarer videre at svekket muskulatur i bekkenbunnen, ofte oppstår som følge av graviditet, fødsel, alder, og ved hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalder.

Sliter du også med urinlekkasje?
En annen type inkontinens er overaktiv blære, såkalt hastverkslekkasje.

– Denne tilstanden kjennetegnes ved sterk vannlatingstrang, med eller uten samtidig urinlekkasje, vanligvis ved hyppig vannlating og behov for å tisse om natten. Lekkasjen kan oppstå dersom man ikke rekker toalettet i tide, sier hun og legger til:

«I motsetning til stressinkontinens som gir dråpelekkasjer, vil hastverkslekkasje føre til urinlekkasje hvor blæren tømmer seg for mindre eller større mengder urin.»
Kikki Lowzow Holli
Årsaken til denne, forteller hun, er ikke alltid kjent, men selve lekkasjen skjer ofte grunnet ustabilitet i muskelen som tømmer blæren.

– Dette kan skyldes blant annet urinveisinfeksjon, tarmproblemer, nevrologiske sykdommer og medisiner, sier hun.

Sliter du også med urinlekkasje?
Gjør du denne vanlige tabben?
Er det noe annet, eller en «tabbe» vi ofte gjør som kan føre til lekkasje?

«Min erfaring er at mange driver for hard fysisk aktivitet litt for tidlig etter fødsel.»
Tine Oppedal
– Etter fødsel går vi nemlig inn i det vi kaller 4. trimester, altså de tre månedene rett etter fødsel. I denne fasen er det mye i kroppen som bør få litt tid til å «trekke seg tilbake», som for eksempel magemusklene, livmor og tarmsystemet, forteller Oppedal, som er eier av Oslo Kvinnehelsesenter.

Videre forklarer hun at hard trening kan resultere i funksjonsforstyrrelser, blant annet urinlekkasje.

– Min anbefaling er å oppsøke en terapeut som jobber spesifikt med kvinnehelse og som er oppdatert på forskning og opptrening av bekkenbunn.

Sliter du også med urinlekkasje?
– Mange tør ikke snakke om det
Mange får ikke hjelp – Lowzow Holli opplever nemlig at mange ikke tør å snakke om det. Som Oppedal anbefaler hun å oppsøke eksperthjelp, gjerne en lege for å kartlegge hvilke type lekkasje man har, årsak til lekkasje og få tilrettelagt behandling.

Bekkenbunnstrening, steg for steg – 5 minutter om dagen:
Begynn med å gjøre øvelsene mens du ligger ned. Det gjør det enklere å knipe effektivt.

Styrkeknipet: Knip bekkenbunnsmuskulaturen så stramt du kan. Hold i fem sekunder. Slapp av i fem sekunder. Repeter fem til ti ganger.

Raske knipeøvelser: Knip så hardt du kan i to sekunder. Slapp deretter av i to sekunder. Gjør dette fem til ti ganger om dagen – og hver gang du kjenner at et nys, en host eller latter er på vei.

Utholdenhetsknipet: Knip med medium styrke så lenge som mulig. Prøv å holde knipingen i 60 sekunder. Gjør dette hver gang du har gjort deg ferdig med en økt med knipeøvelser.
For mange finnes det nemlig hjelp å få. Ikke alltid full helbredelse, men reduksjon av plager slik at livskvaliteten kan bedres.

– Lekkasjeproblemer kan ofte løses med bekkenbunnstrening, elektrisk stimulering, blæretrening, endringer i livsstil, medisiner, operasjoner eller spesialtilpassede inkontinensprodukter.

Hun har også et annet tips: trening av bekkenbunnsmuskulaturen.

– Undersøkelser viser nemlig at hele 6 av 10 blir kvitt lekkasjen med riktig trening over en viss tid.

Og dessuten, legger hun til:

– Trening av bekkenbunnsmuskulaturen er uten bivirkninger og kan også virke forebyggende.

Sliter du også med urinlekkasje?
Trikset for å finne bekkenbunnsmuskelen
Men det er ikke så lett å finne en muskulatur man ikke ser, og vanskelig kjenner. Sliter du med å finne ut hva som er bekkenbunnsmuskelen? Da har Lowzow Holli et aldri så lite triks.

– Forsøk å stanse strålen når du tisser, kun ved hjelp av muskler rundt skjeden, urinrør og endetarm. Dette er enklest på slutten av vannlatingen. Klarer du det, er det bekkenbunnsmusklene du bruker. Og det er disse musklene du skal trene opp, sier hun og legger til:

– Merk deg at dette kun er en test for å finne riktig muskulatur, og må ikke gjøres som trening. En riktig muskelsammentrekning av bekkenbunnen kjennes som et lite løft under bekkenet, som om noe trekkes innover og oppover i kroppen. Det skal ikke skje noen bevegelse av andre deler av kroppen – verken sete, mage eller innside av lår.

Til slutt, Oppedal, hva er dine beste tips for at man kan holde seg tørr?

1. Daglige knipeøvelser.

2. Unngå for hard trening for tidlig etter fødsel.

3. Unngå hopp og sprett og løping dersom dette trigger plagene dine (dette stresser hengekøyen din).

Les hele artikkelen her: https://www.kk.no/marked/sliter-du-ogsa-med-urinlekkasje/71563365

Behandling for urinlekkasje