Når sex har gjort vondt – hvordan starter vi å ha sex igjen?

Når sex har gjort vondt – hvordan starter vi å ha sex igjen?
11. February 2021 Tine Oppedal
In Oslo Kvinnehelsesenter

15% av alle kvinner opplever smerter ved samleie. Det kan ha flere årsaker – både medisinsk og funksjonelt. Det første vi anbefaler er å ta en tur til fastlegen eller gynekologen for å utrede om det kan være bakterielle funn eller annen medisinsk årsak til plagene dine. Dersom alle prøver er negative kan vi gå videre over på det funksjonelle – altså om det er noe i muskel- og skjelettsystemet som ikke er helt som det skal og kan gi deg plagene/smertene du opplever. Det kan være mange årsaker til at kvinner får smerter i underlivet – som for eksempel idrett/mye tung trening, mye spenninger i bekken og bekkenbunn, fødsel, stress, fordøyelsesplager, unngå toalettbesøk/holde seg over tid og overgangsalder.

Dette kartlegger vi under konsultasjon med en av våre osteopater. MEN det er en del ting du kan teste ut allerede nå. Sexolog Maria fra Nytelse.no har her lagt ved sine topp 5 tips til sex uten penetrasjon og som er trygt å starte med dersom du opplever smerter.

“Når man skal tilbake til et aktivt sexliv er det viktig å ikke ha fokus på innvendig stimuli. Ved å gjøre dette senker man stressnivået betraktelig og mange føler seg lettet bare ved å få beskjed at man ikke skal penetrere. Det er viktig å huske at sex er mye mer enn penetrering, og at over 80 % av alle kvinner trenger klitorisstimuli for å oppnå orgasme.”

 

Tips til nærhet uten penetrering:

 1. Ta for dere resten av kroppen og utforsk de erogene sonene. Gi en erotisk massasje til hverandre
 2. Utvendig stimulering med fingre eller vibrator – bruk gjerne gode med glidemiddel.
 3. Ta en bad eller dusj sammen. Det å være nakne inntil hverandre og kjenne den andres kropp er en pirrende og leken måte å nyte hverandre.
 4. Gi hverandre oralsex. Om dere begge er komfortable med det, er oralsex en deilig del av sexlivet som gir dere mulighet til å bli godt kjent med hverandre og hva som er deilig. Vær åpne med og guide hverandre frem til orgasme.
 5. Onaner han med en onanihylse. Mange kvinner har dårlig samvittighet for sin partner når de selv sliter med smerter i underlivet og ikke kan gjennomføre samleie. Husk da at partneren først og fremst vil ditt beste, og at det kommer først. Om man har lyst til å overraske litt kan en onanihylse være et godt alternativ og en fin måte å stimulere han sammen.

 

Topp 5 produkter for utvendig stimuli for henne:

 1. Womanizer : https://www.nytelse.no/womanizer/
 2. Laya II Klitorisvibrator: https://www.nytelse.no/klitorisvibrator/laya-ii-klitorisvibrator-rosa/kvinner/
 3. Fifty Shades of Grey: Fingervibrator: https://www.nytelse.no/klitorisvibrator/fifty-shades-of-grey-secret-touching-fingervibrator/kvinner/
 4. We-Vibe Tango 2: https://www.nytelse.no/klitorisvibrator/we-vibe-tango-2-bla/kvinner/
 5. VibePad Vibratorpute med fjernkontroll: https://www.nytelse.no/klitorisvibrator/vibepad-vibropute-med-fjernkontroll/kvinner/

 

Topp 5 produkter til han

 1. Tenga Spinner (Onanihylse) https://www.nytelse.no/vagina/tenga-spinner-05-beads/menn/
 2. Manta Herrevibrator. (Veldig fin å bruke mens man gir oralsex) https://www.nytelse.no/herrevibrator/fun-factory-manta-herrevibrator-deep-sea-blue/menn/
 3. Tenga Flip Orb: https://www.nytelse.no/vagina/tenga-flip-orb-strong-orange-crash-masturbator/menn/
 4. Arcwave Ion Pleasure Air: https://www.nytelse.no/herrevibrator/arcwave-ion-pleasure-air-stroker/menn/
 5. Hot Octopuss Herrevibrator: https://www.nytelse.no/herrevibrator/hot-octopuss-pulse-solo-essential-herrevibrator/menn/

 

For spørsmål til sexolog Maria kan du sende en mail til sexolog@nytelse.no

Har du spørsmål angående behandling av underlivssmerter kan du sende en mail til info@oslokvinnehelsesenter.no