Behandling av vestibulitt og vaginisme hos osteopat

Behandling av vestibulitt og vaginisme hos osteopat
8. October 2019 Tine Oppedal
In Ukategorisert

Vestibulitt, vaginisme, vulvodyni og dyspareuni – kjært barn har mange navn

En av de tingene vi som osteopater behandler aller mest av hos oss ved Oslo Kvinnehelsesenter er underlivssmerter hos kvinner, i alle aldere.
Smertene kan være lokalisert forskjellige steder og ha forskjellig intensitet. Noen opplever å ha vondt kun ved samleie eller ved berøring i skjedeåpningen, mens andre kan oppleve smerter eller ubehag i hverdagen uten provokasjon. Noen kjenner vondter ved trening og andre ved bruk av stramme jeans eller stramt undertøy. For noen kan smertene trigges under toalettbesøk som når vi tisser eller ved avføring.
Så hva er det som gjør at så mange jenter og kvinner får smerter i underlivet?
Noe jeg som osteopat ivertfall finner frustrerende (og jeg regner med mange jenter og kvinner er enige i) er at denne problematikken har mange og svært like navn som vi helsepersonell har valgt å kalle disse plagene. Dette tror jeg gjør denne problematikken om mulig, svært forvirrende, uten at det kanskje trenger å være det.

Så hva betyr egentlig disse diagnosen du leser om på nettet eller får viste om fra legen eller gynekologen din?

Vulvodyni = samlebetegnelse for kroniske vulvasmerter av brennende og sviende karakter
Dyspareuni = enetale smerter som oppstår konsekvent før, under eller etter samleie
Vaginisme = smertefull spenningstilstand eller ufrivillig sammentrekninger i bekkenbunn muskulatur ved berøring/forsøk på penetrasjon
Vestibulitt = langvarige smerter i området rundt skjedeåpningen som utløses ved berøring

Som dere også kanskje ser så går mange av disse beskrivelsene inn i hverandre og man kjenner seg kanskje igjen i en eller flere av “diagnosene”.
Vårt mål som terapeuter er å se litt forbi selve navnet og heller fokusere på hva de betyr. Hvorfor kjenner du denne sviende brennende følelsen, hvilke nerver er involvert her og hvorfor blir bekkenbunnen så stram? Med andre ord, det er ikke så farlig hvilket navn du eller andre har satt på plagene dine. Det aller viktigste er å forstå hva det ikke er og hvilke strukturer som kan være med på å skape plagene dine – for DA kan vi nemlig gjøre noe med det!
– Tine Oppedal, osteopat ved Oslo Kvinnehelsesenter

Hvem får vestibulitt og vaginisme?

Mellom 10 og 15% av kvinner rammes av smerter i underlivet i løpet av livet. Det finnes ofte ingen medisinsk forklaring på hvorfor de får disse smertene, men det finnes flere ting som kan bidra til at man får plager i underlivet.

“Før, og fortsatt noen i dag, mente at dette var typiske tilstander for flinke piker, men det har jo alltid eksistert flinke piker? Og hva mener vi egentlig når vi sier “flinke piker”? Jeg mener det er en litt nedlatende måte å snakke om denne problematikken på. Fagfolk har også ment at det må skyldes seksuelle overgrep, men det kjenner de aller fleste kvinner med denne problematikken seg absolutt ikke igjen i.

En årsak som ser ut til å være sammenfallende for mange er – lokalt og generelt stress:
“Den muskulære smerten er gjerne stressavhengig. Noen av oss reagerer på stress med muskulær smerte, og dette er ofte ikke noe vi merker selv.Det er litt i samme gate som å skrive på PC før en deadline, der man heiser opp skuldrene i stress. Når man kommer hjem om kvelden, merker man at man har skikkelig vondt i nakke og skuldre. Hvis man har en tendens til å stramme muskler i nakke og skuldre, har men kanskje en tendens til å stramme muskler som mage og underlivet. Dersom du går å strammer mage og musklene i underlivet, er det en risiko for at musklene her kan bli for stramme – altså det vi kaller for vaginisme. Dette vil igjen føre til at nervene til underlivet får dårligere leveforhold og kan avgi sensoriske symptomer som en sviende og brennende følelse. Så man kan jo lure på om samfunnet vårt, med økende stressmomenter, kan være med på å gjøre jenter ekstra følsomme for den type stressrelaterte plager.
Vi alle er kanskje litt “flink pike”?
– Tine Oppedal, osteopat ved Oslo Kvinnehelsesenter

Soppinfeksjon og/eller urinveisinfeksjon?

“Studier viser at 70% av kvinner med kroniske underlivssmerter har hatt gjentagende soppinfeksjoner og brukt gjentagende lokalbehandling samtidig med hyppig urinveisinfeksjoner og antibiotikabruk. Disse to tilstandene – soppinfeksjon og urinveisinfeksjon – henger sammen. Når man bruker antibiotika, endres bakteriefloraen i vagina. Sopp, som vi alle har i skjeden, kan begynne å florere og vokse seg til en infeksjon, som igjen fører til såre slimhinner med sprekker og sår. For å behandle dette bruker mange lokal soppbehandling, som Canesten, som “skreller” av de øverste hudlagene og gjør slimhinnen tynn og skjør. Da blir det lettere for bakterier og slå seg ned, og det kan føre til en ny urinveisinfeksjon, og man trenger ny kur med antibiotika. På den måten ender man i en ond sirkel. Når dette skjer, får man en inflammasjon, også kalt en betennelse. Nervene kan bli dysfunksjonelle, og kvinnene får en lavere smerteterskel, som fører til at nesten all berøring “feiltolkes” som smertefull”.
– Madeleine Engen, lege under spesialisering i gynekologi.

Vanlige symptomer på vulvodyni/vestibulitt/vaginisme:
– smerter ved penetrasjon
– for stram inngang til skjeden
– stikkende, sviende eller brennende smerter under eller etter samleie
– svie, brennende smerter, kløe eller kramper generelt i underlivet
– svie ved vannlating eller samleie
– ubehag eller smerter i underlivet ved langvarig sitte eller sykling
– smerter ved bruk av trange jeans eller undertøy som strammer

Hvordan fungerer en undersøkelse hos gynekologen dersom jeg mistenker at jeg har en av disse diagnosene?
“Pasienten kler av seg på underlivet og legger seg i en gynekologisk stol. Ettersom mange av pasientene som kommer inn med symptomer på vestibulitt og vaginisme opplever all berøring av underlivet som smertefull, er vi veldig forsiktige når vi gjennomfører undersøkelsen. Det betyr at vi bare berører lett med en q-tips på punktene som oftest er smertefulle. Punktene er lokalisert rett innenfor og på hver sin side av skjedeinngangen over strukturer som heter de bartholinske kjerter. Disse områdene kan se helt normale ut, eller de kan være røde og hissige på grunn av alle de bitte små nerveendene som har vokst til. Pasientene beskriver undersøkelsen som at vi pirker borti et sår med q-tipsen – selv om berøringen vi påfører er svært lett. Deretter kjenner vi på muskulaturen inne i skjeden og opp mot bekkenet. Bruker vi shekel (et instrument som utvider skjedeinngangen), bruker vi et av mindre størrelse så det skal være så lite smertefullt for pasienten som mulig”.
– Madeleine Engen, lege under spesialisering i gynekologi

Behandling av underlivssmerter – osteopat Tine Oppedal deler sine erfaringer:

“I bekkenet har vi en komplisert anatomi med muskler, ledd, nerver, årer, ligamenter og bindevev. Når vi opplever smerter i kroppen, i dette tilfelle underlivssmerter, er det i mine øyne viktig å se på to ting:
1. Det første er å undersøke om det finnes en medisinsk forklaring på smertene pasienten opplever, altså i selve organet som går gjennom bekkenet. Dette gjøres hos lege eller gynekolog. Dersom det ikke er en medisinsk forklaring på plagene, kan man gå over til en funksjonell undersøkelse, og det er her vi osteopater kommer inn.
2. Som osteopat undersøker vi pasientens muskel- og skjelett- og nervesystem for å se om smertene eller plagene de opplever, kommer fra nedsatt funksjon i bekkenet. Vi ønsker å finne sammenhengen mellom pasientens plager, kropp og hverdag.

“Når vi snakker om underlivssmerter hos kvinner, snakker vi om bekkenbunnen, ikke bare skjedeinngangen, urinrør og endetarmsåpningen. Bekkenbunnen hos både kvinner og menn vil si alle musklene som er rundt åpningene til organene i underlivet, det er dette vi omtaler som nedre del av buktrykket. Bekkenbunnen fungerer altså som en hengekøye for organene i underlivet. Det er også viktig å vite at nervene som går til skjedeåpningen kommer fra nedre del av ryggen og går gjennom musklene i underlivet.

Hvis vi klarer å optimalisere funksjonen i bekkenet til de som opplever underlivssmerter ser vi at de relativt raskt får mindre symptomer og ofte blir symptomfri.
Leger jobber med sykdom, og ser også i dette tilfelle etter en medisinsk forklaring på smertene pasienten opplever. Utfordringen for leger og gynekologer er at disse pasientene ikke har en infeksjon eller andre medisinske forklaringer på smertene sine, det blir også da svært vanskelig for de å behandle dette. Vi som osteopater jobber med helse. Dersom pasienten er syk eller har behov for medisinsk behandling bør de oppsøke lege. Men dersom pasienten har vært hos lege eller gynekolog, og er medisinsk friske er det stor sjanse for at problemet er funksjonelt og kan behandles manuelt. Vi jobber tett med gynekologer og urologer og er helt avhengig av hverandre og hverandres kunnskap for å hjelpe denne pasientgruppen på best mulig måte.

De jentene og kvinnene som oppsøker meg med underlivssmerter opplever jeg har et lite eller ingen forhold til sin egen bekkenbunn, dette er etter min mening det aller største langvarige problemet og også grunnen til at det ikke finnes en «quick fix». De har generelt lite kunnskap rundt sin egen kropp. Dette er fullt forståelig da vi ikke har noen arena hvor både kvinner og menn får en introduksjon til sitt eget underliv.
Jeg tror det er viktig at pasienten får et innblikk i hva kroppen deres består av og hvordan den fungerer, dette er også en stor del av vår jobb. Vi lærer de hva bekkenet består av, hvor skjeden, blære og endetarm ligger og hvor dissen
organene går ut gjennom musklene i bekkenbunnen, hvordan vi i hverdagen kan påvirke bekkenbunnen og plagene våre både positivt og negativt og ikke minst, se på hva som kan være årsaken til den enkelte sine plager. Jeg opplever at for noen kan det være psyken som påvirker de i størst grad, mens for andre kan det være mer strukturelt som mye trening eller fordøyelsesplager/IBS. Jeg opplever at det i de aller fleste tilfellene bunner ut i for stor totalbelastning, som vi igjen kan si om andre smertetilstander kroppen.

Når jeg jobber med pasienter som opplever smerter i underlivet tilnærmer jeg det på samme måte som jeg ville gjort med en pasient med hodepine. Jeg stiller meg spørsmålet, kan det her være en medisinsk forklaring på pasientens plager? Eller kan dette være smerter som er forårsaket av muskel- og skjelettplager? Og på samme måte er det viktig å bruke tid med pasienten, lære de om hvordan nakken vår henger sammen med hodet, hvorfor disse plagene kan ha oppstått og hva de selv kan gjør for å bidra til en positiv utvikling i hverdagen ved siden av behandling.»
– Tine Oppedal, osteopat hos Oslo Kvinnehelsesenter

Det vanligste er at den stramme muskulære, mensverkaktige muskelverket i skjeden og bekkenet smerten som for mange noen er kontinuerlig, forsvinner gjerne først. Dette gir bedre blodsirkulasjon til vevet i området. Deretter forsvinner gjerne nervesmerten i skjedeinngangen når muskulaturen er myk og fin igjen, Madeleine Engen.

Dette er behandlingsforløpet for underlivssmerter hos osteopat ved Oslo Kvinnehelsesenter:

1. Ved første møte med pasienten gjennomføres en førstegangskonsultasjon på 60 minutter hvor vi gjør en grundig gjennomgang av sykehistorien til pasienten.
2. Deretter undersøker vi pasienten med hendene. Både undersøkelsen og behandlingen gjøres utvendig, i undertøy.
3. Vi fokuserer på strukturer som nervene i bekkenbunnen, bekkenbunnsmuskulatur, ligamenter, leddene i bekkenet og sirkulasjon til og fra bekkenet.
4. Målet med behandlingen er å øke sirkulasjon og funksjon i bekkenet.
5. Det er også viktig for oss å lære pasienten om funksjonen til bekkenet og hvordan ulike aktiviteter i hverdagen kan påvirke totalbelastningen, og deretter smertene til pasienten.

7 ting du kan gjøre selv:
.
• Ikke sitte med bena i kors! Det er ikke en avslappende stilling for bekkenmuskulaturen og det gjør det vanskelig å klare å slappe av i mage, hofte og lårmuskulatur. Fokuser på god sittestilling med begge bena i bakken og avslappet mage.
• Dropp trange bukser og stringtruser! Unngå stramme plagg som kan fremprovosere smerten.
• Prøv å puste helt ned i magen.
• Prøv å unngå å spenne muskulaturen i mage, lår og setet i hverdagen, med mindre du er på trening.
• Unngå å løpe, sykle og drive tung styrketrening dersom du opplever at det trigger smertene dine.
• Yoga, avspenningsøveler eller meditasjon er å anbefale. Prøv å finn noe som hjelper deg til å slappe bedre av i bekkenet.

Tekst: Tine Oppedal, osteopat, eier og daglig leder ved Oslo Kvinnehelsesenter og Madeleine Engen, lege under spesialisering i gynekologi. Hele teksten med mer finner du også i boken “Femihelse” og under kapittelet “Vestibulitt og vaginisme”.