Bekkensmerter hos gravide

Bekkensmerter hos gravide
17. November 2018 Tine Oppedal
In Ukategorisert

Bekkensmerter hos gravide

Minst en av fem gravide har betydelige bekkenrelaterte plager og så mange som annenhver gravid kvinne opplever noen grad av bekkensmerter. Likevel er det mange kvinner som ikke blir tatt på alvor når de forteller om smertene sine.

Det vi tidligere omtalte som “bekkenløsning” eller “bekkenlåsning” kaller vi i dag for bekkenrelaterte plager da det er misvisende å kalle det en løsning eller låsning.

«Man vet ikke helt årsakene til bekkenløsning, og heller ikke helt hvordan bekkenløsning utvikles. Men vi tror det skyldes svangerskapshormoner som gjør leddbåndene i bekkenet mer vannholdige og dermed noe løsere. Da kan bekkenleddene bli sårbare for belastning, noe som igjen kan gi smerter», sier postdoktor og manuellterapeut Elisabeth K. Bjelland ved Forskningssenteret, Akershus Universitetssykehus, som har doktorgrad på bekkenløsning.

Studien hennes tok utgangspunkt i «Den norske mor og barn – undersøkelsen», en stor befolkningsstudie i regi av Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Bekkenleddsmertene er oftest lokalisert over ett eller flere av de tre leddene i bekkenet. To er bak i bekkenet og ett er foran ved symfysen (skambeinet). I Den norske mor og barn – undersøkelsen rapporterte rundt annenhver gravid smerte over minst ett av leddene, mens 15 prosent hadde smerter over alle tre ledd. Smertene varierer fra forbigående moderate smerter til konstante smerter som medfører funksjonsproblemer i daglige aktiviteter.

Tidligere benevnet fagfolk bekkensmerter under svangerskap som «bekkenløsning» eller «bekkenlåsning». Disse uttrykkene ønsker vi nå å gå bort i fra da det i stor grad er misvisende. Bekkenløsningen er som nevnt en helt naturlig og nødvendig prosess for at fosteret skal få plass. Dette skal vanligvis ikke gjøre vondt. Dersom det likevel er smerter i bekkenet kaller vi det nå bekkenleddsmerter.

Bekkenet er området mellom hoftekammen på begge sider, ned til nedre del av rumpeballene og frem til symfysen rett over genitaliene. På bildet nedenfor ser du iliosakralleddene på hver sin side av sakrum og symfysen på fremsiden. Smerter kan som nevnt komme i området rundt ett, flere eller alle disse leddene. Det er også vanlig å kjenne smerter nedover i rumpa, lysker eller til baksiden av lårene. Noen opplever samtidig korsryggsmerter.

For mange kan det være vondt å gå, sitte og å stå over tid. Det kan være strevsomt og smertefullt å endre stilling, eksempelvis når man skal reise seg fra en stol eller snu seg i sengen.

Bekkenleddsmerter kan alle få, men det er flest gravide som er plaget av dette. Det kan oppstå når som helst i svangerskapet. Over halvparten av alle som blir gravide får smerter i rygg, bekken eller begge deler. Smertene er ufarlige, men kan bli så hemmende at en får problemer med å fungere i hverdagen. Bekkenleddsmerter er den hyppigste årsaken til sykemelding i svangerskapet. Forskning viser at rundt 7-10% har smerter også etter at de har født og 1 av 10 har betydelige plager også 11 år etter fødsel.

Det er viktig å understreke at bekkenleddsmerter ikke er et hinder for en naturlig fødsel. Det kan dog være veldig hemmende for kvinner i tiden før og etter forløsningen.

– Så hva kan jeg gjøre dersom jeg har fått smerter?

Ikke vær redd for å bevege deg, smerten er ikke farlig! Aktivitet innenfor egen smertegrense og god hvile mellom aktivitet er viktig. Det anbefales å tilrettelegge hverdagen sin slik at du ikke opplever økt smerte. Dersom du lurer på om en aktivitet er for krevende, for lang eller for ensformig, kan du prøve å følge med på at smerten ikke øker under aktivitet eller om du har mer vondt etterpå. For noen vil det bety at man må redusere belastningen, for andre kan det være at man må være litt mer aktiv. Hver enkelt må prøve seg frem for å finne en løsning som passer for seg.

Noen trenger litt ekstra hjelp ved siden av og da kan behandling og individuell veiledning hjelpe. Kiropraktor, fysioterapeut og osteopat er kompetente på bekkeleddsmerter og kan gi god behandling og veiledning. Internasjonal forskning viser at en stor andel (68-87%) av kvinner som får behandling og oppfølging opplever bedring av symptomene sine.

Terepeutene ved Oslo kvinnehelsesenter er dyktige på svangerskapsplager og jobber daglig med gravide. De vil foreta en god og grundig anamnese (symptom- og sykehistorie) og gjøre en grundig undersøkelse av rygg og bekken for å kartlegge problemet. Du vil etter dette få et individualisert behandlingsopplegg. Behandling fokuserer på å bedre funksjonen i bekkenet og kan innebære skånsomme behandlingsteknikker av ledd, ligamenter og muskulatur, veiledet trening og individuelle råd og tips. Dette er ikke farlig for barnet i magen.

Dersom det skulle være behov for å tilrettelegge på arbeidsplassen, kan vår kiropraktor veilede og eventuelt sykemelde opp til 12 uker. Hos oss får hjelp på dagen og du trenger ikke forholde deg til lange ventelister.

Velkommen skal du være!


Skrevet av Kiropraktor Siri Johansen.
Sitat fra postdoktor og manuellterapeut Elisabeth K. Bjelland, Akershus Universitetssykehus.