Anne 52 år – smerter i underlivet

Anne 52 år – smerter i underlivet
2. May 2018 @sassa

Da jeg var 23 år fikk jeg sopp i underlivet. Senere, har jeg i perioder vært bra i underlivet, i andre perioder dårligere. Når jeg søkte råd hos lege i de dårlige periodene, var svaret alltid soppdrepende krem/stikkpiller. Fra jeg var ca. 47 år ble plagene i underlivet stadig verre, spesielt i forkant av menstruasjonen. Kløen og svien hadde en form for vandring som startet i skjeden og som over flere dager beveget seg utover og til sist endte i kjønnshårfestet. Etter råd fra gynekologen skulle jeg smøre på soppdrepende krem uten noen form for begrensning. Men uker og måneder med Canesten krem hjalp ikke.
Ved en tilfeldighet hørte jeg på en Ekko-sending på NRK radio. Karoline på 18 år fortalte her om sine underlivsplager som ingen snakker om, men som hun nå har klart å finne en løsning på. Navnet på plagene var vaginisme/vestibulitt. Symptomene hun beskrev var svært gjenkjennbare. Jeg begynte å gråte, en jente på 18 år går ut i offentligheten og når fram med sitt budskap til en kvinne på 50 år. Straks etter Ekkoinnslaget ringte jeg og bestilte time til gynekologen som hadde diagnostisert Karoline, Helena Enger på Volvat. Fra da av ble det klarhet i mye.
Helena kunne med en kyndig hånd fastslå at jeg har muskelspenninger i bekkenet som kunne være årsak til plagene mine. Hun anbefalte meg videre behandling hos osteopat Tine Oppedal ved Oslo kvinnehelsesenter på Røa. Tine har med behandling av min bekkenbunn klart å trylle bort plagene mine. Videre har hun gitt meg en god forståelse for hva dette omhandler og hva jeg selv kan gjøre for å holde det i sjakk. Nå går jeg til kontrollbehandlinger en eller to ganger i året.
Etter hvert toalettbesøk smøres den tynne huden i underlivet med litt olje, dette for å forebygge soppinfeksjon. Det har jeg gjort siden, og med det har jeg ikke hatt antydning til soppinfeksjon. Symptomene for soppinfeksjon og vaginisme/vestibulitt har jeg forstått kan være ganske like, derfor har oljesmøringen vært til stor hjelp for å kunne skille hva som er hva.
Med den kunnskapen jeg nå har, er jeg ganske sikker på at underlivsplagene jeg har hatt opp gjennom årene, kanskje like mye har skyldtes vaginisme/vestibulitt som soppinfeksjon. Samleiet (penestrasjon) har sjelden gitt meg stor seksuell glede, mens annen seksuell aktivitet har gitt meg betydelig større glede. Det har gått fint, jeg har vært gift i mange år, jeg har to voksne barn og jeg tenker på seksuallivet som en fin og vakker ting i livet. Men det er ikke til å komme ifra, at det nå er en stor glede, for både meg og mannen min, at samleiet kan kjennes så godt igjen.
Stor takk til tøffe Karoline, og Helena Enger og Tine Oppedal.